POLYESTER FİLE

Günay Tekstil olarak 27 yıldır üretmeye devam ediyoruz,müşterilrimizin istekleri doğrultusunda üretmeye ve bugün olduğu gibi her yıl ortalama 250 farklı kumaş ve renk çeşidini sizler için hazırda bulundurmaya ve ayrıca her yıl yaklaşık 20 ülkeden gelen üretici, modacı ve tasarımcılara, bununla birlikte iç pazar üreticilerine ve ihracatçılarına, taleplerine göre ister hazır ürünlerimizden, isterlerse talepleri doğrultusunda farklı desen ve renk çeşitlerini üretip, en kısa sürede Günay Tekstil garantisi altında, hayal ettikleri ve bekledikleri kalite anlayışının üzerinde, en kısa sürede teslim etmektedir.

Polyester File Özellikleri

Polyesterler doğada bulunmasına karşın, polyester genel olarak tüm polietilen tereftalat ve polikarbonat içeren sentetik polyesterlere ait geniş bir aileyi belirtir. PET, termoplastik polyesterlerin en önemlilerinden biridir. Polyester kelimesinin yaygın kullanımı polyester liften imal edilen kumaşı belirtir. Polyester lifler sıklıkla pamuk lifleri ile birlikte; daha iyi özelliklere sahip giysiler üretmekte kullanılır. İngiltere’de Terylene, Trevira, ABD’de Dacron, Almanya’da Diolen ve Türkiye’de Perilen ticari adları ile üretilen polyester lifleri günümüzde en çok kullanılan sentetik lif konumundadır. Elde edilmesi kolay ve doğal liflere yakın özellik gösteren bir liftir. Pamuk lifine en çok benzeyen yapay elyaflardan biridir. Polyester lifi diğer liflerde de karıştırılarak kullanılabilir. Bir dialkol ile dikarboksilik asidin kondenzasyonu sonucunda elde edilen polyester, kimyasal yapısı bakımından 3 grupta incelenir. Grup PET (polietilen tereftalat) lifleri, Grup PCDT (poli-1.4 sikloheksil-dimetilen-tereftalat) lifleri, Grup Modifiye (yeni) polyester lifleri,

Dantel Kumaş Özellikleri 1

Enine kesit ve boyuna görünüş: Polyester lifleri mikroskop altında düzgün bir çubuk şeklinde görülür. Enine kesiti ise yuvarlaktır. Renk ve parlaklık: Polyester lifleri genelde beyaz olarak üretilir. polyester lifi parlaktır, istenildiğinde yarı mat veya mat olarak da elde edilebilirler. İncelik ve uzunluk: Polyester lifleri çeşitli uzunluklarda üretilebilir. Kullanım alanına bağlı olarak filament halde olabileceği gibi kesikli (stapel) şeklinde de olabilir. Mukavemet: Polyester liflerinin mukavemeti üretim şekline göre değişiklik gösterir. Filament hâlde bulunan polyester liflerinin mukavemeti 4-7 gr/denye arasındadır. Nem çekme özelliği: Polyester liflerinin nem çekme özelliği çok düşüktür. Bu oran normal şartlarda % 0.2-0.8 arasında değişmektedir. Polyester lifleri nemi bünyelerine çekmeden yüzeyde tutabildikleri için üretilen ürünlerin sıcak havalarda giyilebilmesi sağlanır. Sürtünmeye karşı dayanıklılık: Polyester liflerinin sürtünmeye karşı dayanıklılığı çok iyidir. Tüylenme sorunu ile karşılaşılabilir. Boyut değiştirmezlik: Sıcak fiksaj işlemi uygulanan polyester liflerinin boyut değiştirmezliği çok iyidir. Sıcak fiksaj uygulanmış polyester kumaşlar yüksek sıcaklıklarda çekebilir. Esneklik ve yaylanma özelliği: Polyester liflerinin esneklik özelliği genelde iyi, yaylanma özelliği çok iyidir. Filament halindeki polyester liflerinin uzama oranı % 15-30, kesikli halde ise % 30-50 arasında değişmektedir. Hacimsel yoğunluk: Polyester lifleri hafif bir lif olup, özgül ağırlığı 1.38 gr/cm³’tür.

Polyester Lifinin Kullanım Alanları

Polyester lifleri tekstilde oldukça geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Tek başına kullanılacağı gibi diğer liflerle de karıştırılarak kullanılan polyester lifinden tafta, organze ve saten gibi çeşitli kumaşlar üretilir. En çok pamuk lifiyle karıştırılan polyester lifleri yün,akrilik, ipek, viskoz ve keten lifi ile de kullanılabilir. Giyim: Takım elbise, iç giyim, gömlek ve dış giyimde mont, kaban, pardösü. Ev tekstili: Yatak örtüsü, masa örtüsü, yastık, nevresim, perdelik kumaş ve halı. Endüstriyel alanlar: Balık ağı, otomobil lastikleri, halat, dikiş ipliği ve yelken bezi yapımında kullanılır.

Giyim: Takım elbise, iç giyim, gömlek ve dış giyimde mont, kaban, pardösü. Ev tekstili: Yatak örtüsü, masa örtüsü, yastık, nevresim, perdelik kumaş ve halı. Endüstriyel alanlar: Balık ağı, otomobil lastikleri, halat, dikiş ipliği ve yelken bezi yapımında kullanılır.